Đoković nije odbio doping test :: zoricakusmuk.info ::

Đoković nije odbio doping test


Nekoliko dana po završetku takmičenja na finalnom turniru Dejvis kupa, završena je priča oko testiranja na doping.

Iako su mnogi požurili da optuže Novaka Đokovića da je izbjegavao obavezu da se testira prije meča, to nije bio slučaj, jer su se oglasili iz samog sjedišta Jedinice za integritet tenisa.

Đoković je kasnije izrazio nezadovoljstvo što mu je poremećena rutina priprema za sam meč, ali je sve uradio po protokolu, kao i svi ostali iz srpskog tima.

Oni su na 90 minuta prije meča četvrtfinala sa Velikom Britanijom obaviješteni da će biti testirani, tako da su ih ljudi iz Agencije za antidoping od tada pratili u stopu.

Iz Jedinice za integritet tenisa (ITIA) su potom objasnili da su srpski teniseri imali izbor da daju test prije ili poslije meča.

- Prva stvar koju treba reći jeste da Đoković nije odbio test. Pravila kažu da kada je igrač obaviješten, on mora da obezbijedi uzorak što je prije moguće. U timskom takmičenju kao što je Dejvis kup, igrači mogu biti informisani prije meča, dok u drugim takmičenjima, testiranje se obično vrši poslije meča. Procedura nije mijenjana, kako za turnir, tako ni za igrače - objasnili su iz ITIA.

-  U Dejvis kupu, timovi se obavještavaju prije početka meča. To dozvoljava igračima da izaberu da li će dati uzorak prije meča, ili će onda to uraditi poslije. Imaju izbor. Neki to rade prije, jer ih čini slobodnijim poslije meča, što nije loše, jer time izbjegavaju da se duže zadrže u kompleksu poslije davanja uzoraka - dodao je izvor iz ITIA.

Time je praktično stavljena tačka na sve priče oko davanja rezultata uzorka na finalnom turniru u Malagi.

B92

 

online