BiH saznala protivnika u baražu za odlazak na EP u Njemačkoj :: zoricakusmuk.info ::

BiH saznala protivnika u baražu za odlazak na EP u Njemačkoj


Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine igraće u polufinalu protiv reprezentacije Ukrajine.
 
Odlučeno je ovo voljom danas obavljenog žrijeba u Nionu u u Švajcarskoj u kojem su učestvovale reprezentacije koje nisu uspjele izboriti direktno svoje mjesto na EURU kroz nedavno okončane kvalifikacije, ali će dodatnu priliku imati zahvaljujući dobrim nastupima u UEFA Ligi nacija igranim prošle godine.  
 
„Zmajevima“ će ovo biti peti baraž. U dosadašnja četiri, za evropska i svjetska prvenstva, nikada nisu se uspjeli tim putem domoći velikog takmičenja. Dva puta su eliminisani od Portugal, a po jednom od Republike Irske i Sjeverne Irska.
 
Kao osvajač grupe u Ligi nacija reprezentacija Bosne i Hercegovine je izborila da u polufinalu bude domaćini. Susret će se igrati najvjerovatnije na stadionu „Bilino polje“ u Zenici, a voljom danas obavljenog žrijeba određeno je da pobjednik ovog susreta bude i domaćin finala ove grupe.
 
Polufinalni mečevi baraža igraju se 21. marta, a finalni mečevi pet dana kasnije. Pobjednici baraža, ukupno tri reprezentacije, kompletiraće spisak od 24 učesnika predstojećeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj.
 
Parovi polufinala baraža
 
Liga A
 
Finska - Vels (domaćin finala)
 
Poljska - Estonija
 
Liga B
 
Bosna i Hercegovina - Ukrajina (domaćin finala)
 
Izrael - Island
 
Liga C
 
Gruzija - Luksemburg (domaćin finala)
 
Grčka - Kazahstan
 
Evropsko prvenstvo igra se u junu i julu iduće godine. Iz regiona su plasman već izborile reprezentacije Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Nezavisne

 

online